Jij

Er is wat gebeurd….
… iets wat je diep geraakt heeft,
… iets waardoor je lichamelijke, sociale en/of cognitieve ontwikkeling op een bepaald punt is stil blijven staan.
Nu zit dat je in de weg…
Je wilt je weer verder kunnen ontwikkelen!

School van de Basis heeft een aanbod in psychomotorische therapie (PMT) en paardencoaching. Wat bestaat uit therapie, trainingen en ervaringsgerichte lezingen. Vanuit die holistische visie bied ik je ervaringsgerichte en lichaamsgerichte oefeningen aan die invloed uitoefenen op datgene wat jouw uit balans brengt. We werken daarbij zo veel mogelijk in de buitenlucht.

svdb-foto-jij

Ontwikkeling van je lichaamsbewustzijn

In je ontwikkeling start je als baby met het uiten van je behoeften door middel van lichaamstaal. Je ontwikkelt je als jongere en later als volwassene verder wanneer alles ontspannen en ondersteunend verloopt. Je leert woorden te gebruiken voor gebruik je lichaamssignalen. Je leert hoe je jouw Basisbehoeften kunt vervullen. Dat er in je leven enorm veel elementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je ontwikkeling op bepaalde momenten stagneert is een gegeven. Je kunt daar als kind of jongere gelijk al last van hebben. Het kan ook zijn dat de last zich in je volwassen leven pas in de weg zit.

Het doel van de behandeling (therapie en/of training) is om samen met jou te gaan kijken wat er op een bepaald moment in jouw leven is gebeurt. Om dan vooral na te gaan wat voor effect dat op jouw lichaam, gevoel en gedrag heeft (gehad). Inzicht in jouw lichamelijke reactie zorgt voor bewustwording. Je leert vanuit daar weer woorden te geven aan je behoeftes. We zetten daarmee samen vastzittende systemen weer in beweging. Gevolgen kunnen zijn: klachten verminderen, contacten verlopen meer ontspannen, ontwikkeling van zelfvertrouwen in het oppakken van activiteiten, hervatten van school/werk, durven leven naar je eigen waarden.

Inzicht door ervaring

Ik ga er vanuit dat iedere persoon en iedere klacht een eigen aanpak nodig heeft. Samen met jou zoek ik een behandelmethodiek die passend is bij jou, je hulpvraag en klachten. De intensiteit en behandelduur varieert daardoor van persoon tot persoon.

 • Dicky
  Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte Emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
  Dicky
 • Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
 • Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
  Mieke kan haar werk niet meer uitvoeren als gevolg van te veel stress. Tijdens de PMT met paarden leert ze met behulp van lichaamsgerichte oefeningen ervaren welke fysieke signalen op spanning duiden. Daarnaast leert ze vaardigheden om spanning te verminderen. Ze leert dat ‘nee zeggen’ pas echt werkt als ze dat ook met haar houding uitstraalt. Als therapeut daag ik haar daarin uit door oefeningen met en zonder het paard te doen en help ik haar zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
 • In 2017 heb ik in Beatrixoord bij Elien een aantal maanden een psycho motorische therapie gevolgd. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb Elien daarbinnen leren kennen als een therapeut die haar gevoel en intuïtie als een fijnmazig instrument weet in te zetten. Ze weet daarmee niet (of anders) uitgesproken signalen te herkennen en deze bespreekbaar te maken. Daarnaast wist zij beweging te creëren door mij zaken te laten ervaren, waardoor ze beter beklijven.
Speciale

trajecten

Theorie achter IK met PK

IK met PK is een traject vanuit het gedachtegoed van Het Cognitief Coachen met Paarden™(CCP). Het CCP is direct afgeleid van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT gaat uit van 6 pijlers, waarmee je werkt aan je psychologische flexibiliteit:

Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.

Defusie: Afstand nemen van je gedachten.

Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).

Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.

Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.

Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.

Vaak uitgebeeld doormiddel het ACT-hexaflex:

Paarden

Om uit te kunnen leggen wat de rol van de paarden binnen deze vorm van behandeling is, is het goed om te begrijpen dat het een complex geheel is waar we een tweetal hoofdlijnen uithalen: het relationele en fysieke aspect.

De paarden reageren op de relatie die een cliënt met zichzelf en zijn omgeving onderhoudt. Tamboer (1993) beschrijft dat mensen onlosmakelijk verbonden zijn met hun omgeving, zich al bewegend verhouden ten opzichte van hun omgeving, relaties onderkennen en hier betekenissen aan geven. De inzet van paarden is belangrijk, omdat de therapiedoelstellingen regelmatig liggen op het betekenisvol handelen van mensen.
Vanuit het fysieke aspect gekeken reageren paarden op de lichaamssignalen van de cliënt, waarbij ze reageren op hartslag (Gehrke, 2006) en spierspanning. Deze fysieke reacties nemen toe wanneer spanning toeneemt of onderdrukt wordt, wat zorgt voor een vecht en/of vluchtreactie bij de cliënt (Levine, 2010; Ogden, Minton en Payne, 2006).

Rol van de therapeut

De therapeut ondersteunt de cliënt in het stilstaan bij de lichaamssignalen behorende bij de vecht en/of vluchtreacties waarop het paard een reactie laat zien. Stilstaan bij de lichaamssignalen geeft de mogelijkheid betekenis te leren verlenen aan interne emotionele toestanden. Een meer ontwikkeld lichaamsbewustzijn zorgt voor meer contact met de interne emotionele toestand in het hier en nu (Bakal, 1999; Price & Thompson, 2007). Damasio (1999) ziet het lichaamsbewustzijn als de basis voor een gezond regulatiemechanisme waarmee de integratie tussen lichaam en geest kan worden gerealiseerd.

IK met PK  is een bewezen effectieve manier om de resultaten te bereiken die je wil.
De therapie is daarbij helemaal op jou persoonlijk afgestemd.

Werkwijze

Binnen IK met PK wordt het praten afgewisseld met ervaringsgerichte oefeningen gericht op de ontwikkeling van de psychologische flexibiliteit en de bewustwording van lichaamssignalen, waar paarden een rol in spelen. De interventies zijn gericht op ademhaling, gronding, meditatie, focus, symboliek en de interactie in de ervaringsgerichte oefeningen.

 1. Gratis, vrijblijvend gesprek om kennis te maken met je coach
 2. 2 wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten voor het meten van je psychologische flexibiliteit en je lichaamsbewustzijn
 3. Zes intensieve sessies vanuit de methode Cognitief Coachen met Paarden (1,5 uur per sessie)
 4. Tussendoor huiswerkopdrachten (ongeveer 4 weken tussen elke sessie) die je steeds terugkoppelt aan je coach middels mail/skype/telefoongesprek
 5. Het werkboek met theoretische achtergrond, informatie en opdrachten om tijdens het traject en daarna uit te voeren in het dagelijks leven

Praktisch

Tijdsbesteding: Het totale traject van 6 sessies inclusief werkboek, tussentijdse opdrachten en begeleiding bestrijkt ongeveer 5 maanden (een intensief IK met PK programma van een week tot een maand is tevens mogelijk)
Investering:
897,- (excl. BTW). Een betaling in termijnen is mogelijk. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.
Locatie: Burgum (andere locaties mogelijk in overleg)

Als persoon een waardevolle manier om zelf enorme sprongen in je ontwikkeling te maken: inzichten in gedrag/gevoel en nieuwe tools om in te zetten in jouw leven. Wie is de volgende persoon die contact opneemt en daarmee de eerste stap zet om zichzelf verder te ontwikkelen?

Volledig op maat

Ik kijk altijd naar de persoon, situatie en wat hier het beste bij aansluit. Het kan zijn dat dit een standaard traject is of dat er een traject volledig op maat wordt gemaakt. Als je contact met mij opneemt kunnen we samen kijken naar wat voor jou het beste is.

Heb je een vraag of wil je kijken wat bij jou aansluit?
Neem contact op.
Een eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.