Leraren

Er is wat gebeurd….
… iets wat je diep geraakt heeft,
… iets waardoor je lichamelijke, sociale en/of cognitieve ontwikkeling op een bepaald punt is stil blijven staan.
Nu zit dat je in de weg…
Je wilt je weer verder kunnen ontwikkelen!

School van de Basis heeft een aanbod in psychomotorische therapie (PMT) en paardencoaching. Wat bestaat uit therapie, trainingen en ervaringsgerichte lezingen. Vanuit die holistische visie bied ik je ervaringsgerichte en lichaamsgerichte oefeningen aan die invloed uitoefenen op datgene wat jouw uit balans brengt. We werken daarbij zo veel mogelijk in de buitenlucht.

svdb-foto-leraren

Ontwikkeling van je lichaamsbewustzijn

In je ontwikkeling start je als baby met het uiten van je behoeften door middel van lichaamstaal. Je ontwikkelt je als jongere en later als volwassene verder wanneer alles ontspannen en ondersteunend verloopt. Je leert woorden te gebruiken voor gebruik je lichaamssignalen. Je leert hoe je jouw Basisbehoeften kunt vervullen. Dat er in je leven enorm veel elementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je ontwikkeling op bepaalde momenten stagneert is een gegeven. Je kunt daar als kind of jongere gelijk al last van hebben. Het kan ook zijn dat de last zich in je volwassen leven pas in de weg zit.

Het doel van de behandeling (therapie en/of training) is om samen met jou te gaan kijken wat er op een bepaald moment in jouw leven is gebeurt. Om dan vooral na te gaan wat voor effect dat op jouw lichaam, gevoel en gedrag heeft (gehad). Inzicht in jouw lichamelijke reactie zorgt voor bewustwording. Je leert vanuit daar weer woorden te geven aan je behoeftes. We zetten daarmee samen vastzittende systemen weer in beweging. Gevolgen kunnen zijn: klachten verminderen, contacten verlopen meer ontspannen, ontwikkeling van zelfvertrouwen in het oppakken van activiteiten, hervatten van school/werk, durven leven naar je eigen waarden.

Inzicht door ervaring

Ik ga er vanuit dat iedere persoon en iedere klacht een eigen aanpak nodig heeft. Samen met jou zoek ik een behandelmethodiek die passend is bij jou, je hulpvraag en klachten. De intensiteit en behandelduur varieert daardoor van persoon tot persoon.

 • Dicky
  Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte Emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
  Dicky
 • Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
  Mieke kan haar werk niet meer uitvoeren als gevolg van te veel stress. Tijdens de PMT met paarden leert ze met behulp van lichaamsgerichte oefeningen ervaren welke fysieke signalen op spanning duiden. Daarnaast leert ze vaardigheden om spanning te verminderen. Ze leert dat ‘nee zeggen’ pas echt werkt als ze dat ook met haar houding uitstraalt. Als therapeut daag ik haar daarin uit door oefeningen met en zonder het paard te doen en help ik haar zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
 • In 2017 heb ik in Beatrixoord bij Elien een aantal maanden een psycho motorische therapie gevolgd. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb Elien daarbinnen leren kennen als een therapeut die haar gevoel en intuïtie als een fijnmazig instrument weet in te zetten. Ze weet daarmee niet (of anders) uitgesproken signalen te herkennen en deze bespreekbaar te maken. Daarnaast wist zij beweging te creëren door mij zaken te laten ervaren, waardoor ze beter beklijven.
 • Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
Speciale

trajecten

INTERVISIE paardencoaching

Wanneer neem jij als LEERKRACHT de rust om je lichaamssignalen te ervaren?
In de dynamiek van een klas en team gebeurt zo veel tegelijk. Hele fijne interactie en soms wat moeizamere interactie. Zijn er bij jou of in het team terugkerende interacties die op bepaalde momenten moeizamer verlopen? Helpt alleen praten erover niet voldoende?
Kom dan bij de ervaringsgerichte intervisie met paarden.

Tijdens de intervisie van 3 uren is er ruimte voor 2 verschillende casussen. De ervaringsgerichte PMT en paardencoach methodieken leveren een dieper niveau van inzicht op in je casus. Zowel voor degene die de casus inbrengt als voor de collega’s die deelnemen. Het diepere niveau van inzicht ontstaat aan de hand van het ontwikkelen van inzicht in je lichaamssignalen: hoe reageert jouw lijf als reactie op de last en waar houdt dat verband mee? Hoe wordt daar vervolgens door de ander op gereageerd? Wat voor dynamiek ontstaat er?

De stappen:

 • Je brengt je probleem in
 • Lichamelijke reacties waarnemen en kort delen
 • Ruimte om vragen te stellen ter verduidelijking
 • Systeem opstelling met de groep en het paard (we werken naast het paard, niet erop)
 • Bespreken van ervaringen en observaties

Inzichten en het oefenen met ervaringsgerichte technieken zorgen ervoor dat je meer rust in jezelf gaat ervaren. Als leerkracht ben je het voorbeeld voor je kinderen. De rust en inzichten jezelf gunnen, zorgt ervoor dat je de ontspannen en zelfverzekerde houding vervolgens ook over kunt brengen op je klas. Daarmee kun je een inspiratiebron zijn voor enorm veel kinderen. Gun jij jezelf en je kinderen die ontspanning & ontwikkeling?

Praktisch:

Tijdsbesteding: 3 uren
Casuïstiek: ruimte voor maximaal 2 casussen
Aantal collega’s: minimaal 4 – maximaal 8 personen
Investering: vraag nu een offerte op.
Locatie: Suwâld (onder de rook van Leeuwarden) (eventueel in overleg op een andere locatie dichterbij de school mogelijk)

Als leerkracht een waardevolle manier om zelf enorme sprongen in je ontwikkeling te maken: inzichten in gedrag/gevoel en nieuwe tools om in te zetten in jouw klas. Voor directeuren & teamleiders een waardevolle handreiking om de kwaliteiten in hun team nog meer te doen floreren. Welk team mogen wij verwelkomen

Volledig op maat

Ik kijk altijd naar de persoon, situatie en wat hier het beste bij aansluit. Het kan zijn dat dit een standaard traject is of dat er een traject volledig op maat wordt gemaakt. Als je contact met mij opneemt kunnen we samen kijken naar wat voor jou het beste is.

Heb je een vraag of wil je kijken wat bij jou aansluit?
Neem contact op.
Een eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.