Werkwijze

School van de Basis is een eerstelijnspraktijk, gevestigd in Burgum.
Hier wordt gewerkt vanuit een holistische visie en zo veel mogelijk in de natuur.
De methode die ingezet wordt kan per persoon verschillend zijn, afhankelijk van de hulpvraag. De opbouw van de werkwijze ziet er per traject ongeveer hetzelfde uit. Door de ervaringsgerichte insteek van Psychomotorische therapie (PMT) en paardencoaching werk ik niet aan symptoombestrijding maar aan de oorzaak.

svdb-foto-hoe

Mijn werkwijze

Aanmelding

Ben je verwezen door een huisarts, psycholoog of een andere professional, een vriend(in) of bekende of heb je de praktijk zelf gevonden? In alle gevallen ben je van harte welkom en kun je telefonisch of per mail contact opnemen om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een intakegesprek.

Kennismakingsgesprek (30 min.)

Tijdens de vrijblijvende en kosteloze telefonische kennismaking maak je kennis met mij en de manier van werken. In de dagen erna kun je beslissen of je bij mijn praktijk verder wilt.

Intakegesprek (60 min.)

Tijdens de intake wil ik meer inzicht in de achtergrond van de klachten krijgen. Ook zal ik een begin maken met het formuleren van een hulpvraag of doel van de behandeling en kijk ik naar de voor jou meest geschikte behandelvorm (methodiek).

Sessies (75 min. waarvan 15 min. administratietijd)

De sessie bestaat doorgaans uit individuele bijeenkomsten van ongeveer 60 minuten. Daar bovenop worden 15 minuten toegevoegd voor verslaglegging en administratie.

Regelmatig zullen we evalueren hoe het gaat en op basis daarvan keuzes maken over het vervolgen of afronden van de therapie. Hoeveel sessies er in totaal nodig zijn verschilt per persoon, afhankelijk van de ernst van de klachten en/of de hulpvraag. Het aantal sessies wordt altijd in overleg bepaald.

Afronding traject (60 min.)

Er vindt een afrondend gesprek plaats waarin de opgestelde doelen geëvalueerd worden en eventuele vervolgstappen besproken worden.

 • Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
 • In 2017 heb ik in Beatrixoord bij Elien een aantal maanden een psycho motorische therapie gevolgd. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb Elien daarbinnen leren kennen als een therapeut die haar gevoel en intuïtie als een fijnmazig instrument weet in te zetten. Ze weet daarmee niet (of anders) uitgesproken signalen te herkennen en deze bespreekbaar te maken. Daarnaast wist zij beweging te creëren door mij zaken te laten ervaren, waardoor ze beter beklijven.
 • Dicky
  Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte Emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
  Dicky
 • Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
  Mieke kan haar werk niet meer uitvoeren als gevolg van te veel stress. Tijdens de PMT met paarden leert ze met behulp van lichaamsgerichte oefeningen ervaren welke fysieke signalen op spanning duiden. Daarnaast leert ze vaardigheden om spanning te verminderen. Ze leert dat ‘nee zeggen’ pas echt werkt als ze dat ook met haar houding uitstraalt. Als therapeut daag ik haar daarin uit door oefeningen met en zonder het paard te doen en help ik haar zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
Dit zijn mijn

methodes

Ik ga er vanuit dat iedere persoon en iedere klacht een eigen aanpak nodig heeft. Samen met jou zoek ik een behandelmethodiek die passend is bij jou als persoon, je hulpvraag en klachten. De intensiteit en behandelduur kunnen daardoor variëren.

Psychomotorische therapie (PMT)

Veel emotionele problemen uiten zich via het lichaam. Vanuit de holistische visie steekt de PMT met name in op het vergroten van je lichaamswijsheid. Stilstaan bij wat jouw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, je manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.

De kracht van PMT is dat je niet alleen óver je problemen praat maar ze ook daadwerkelijk gaat ervaren. Om vanuit daar weer evenwicht te brengen in je gedachten, gevoelens en manier van doen.

PMT is geschikt voor jong en oud!

Paardencoaching

Paarden zijn prooidieren en leven van nature in kuddes. In die kuddes moeten de paarden optimaal met elkaar samenwerken om te kunnen overleven. Deze samenwerking is voor een groot deel gebaseerd op stille communicatie, via lichaamstaal, zodat de roofdieren de paarden niet horen.

Het paard spiegelt de lichaamstaal van zijn kuddegenoot en reageert daar vervolgens op. Een oordeelvrije spiegel die je kan helpt om weer woorden te kunnen ontwikkelen voor eerder onbewuste of verdrongen lichaamssignalen.

Heb je een vraag of wil je kijken wat bij jou aansluit?
Neem contact op.
Een eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.