Paardencoaching

Deze vorm van therapie is uitermate geschikt voor mensen die last hebben psychosociale problemen, zoals moeite hebben met het aangeven van grenzen, onzeker in contact, stress in het contact, terug trekken uit sociaal contact, hechtingsproblematiek. Kijk bij ‘waarvoor’ voor een uitgebreidere beschrijving van de doelgroep.

svdb-foto-paardencoaching

Een oordeelvrije spiegel

Paarden zijn prooidieren en leven van nature in kuddes. In die kuddes moeten de paarden optimaal met elkaar samenwerken om te kunnen overleven. Deze samenwerking is voor een groot deel gebaseerd op stille communicatie, via lichaamstaal, zodat de roofdieren de paarden niet horen. Het paard spiegelt de lichaamstaal van zijn kuddegenoot en reageert daar vervolgens op. Een oordeelvrije spiegel die je zicht kan geven op onbewuste emoties en lichaamstaal.

Daarbij is het paard een graad warmer dan ons en zorgt de aanraking van het paard voor de aanmaak van oxytocine; een hormoon wat ons lijf aanmaakt om te ontspannen. Door als mens met het paard samen te werken sluit je aan bij de kudde en zal het paard jouw lichaamstaal spiegelen. Daarbij stilstaan helpt weer woorden te ontwikkelen voor eerder onbewuste en/of verdrongen lichaamssignalen. Lichamelijke en geestelijke klachten leveren op die manier geen blokkade meer op en je eigen Basiskracht kan weer naar buiten komen.

We werken vanaf de grond en rijden niet op de paarden. Ervaring met paarden is niet nodig.
Angst voor paarden hoeft geen belemmering te zijn. We kunnen van achter een touw of hek ook het contact aangaan.

Ik heb veel ervaring met paarden en ben voor mijn verder professionele ontwikkeling als paardencoach aangesloten bij het Centrum voor Paardencoaching (CVPC).

Vanuit het CVPC bied ik ook het traject ‘IK met PK’ aan. Dit is direct afgeleid van de wetenschappelijk onderbouwde methode ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

 • Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
  Mieke kan haar werk niet meer uitvoeren als gevolg van te veel stress. Tijdens de PMT met paarden leert ze met behulp van lichaamsgerichte oefeningen ervaren welke fysieke signalen op spanning duiden. Daarnaast leert ze vaardigheden om spanning te verminderen. Ze leert dat ‘nee zeggen’ pas echt werkt als ze dat ook met haar houding uitstraalt. Als therapeut daag ik haar daarin uit door oefeningen met en zonder het paard te doen en help ik haar zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
 • Dicky
  Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte Emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
  Dicky
 • In 2017 heb ik in Beatrixoord bij Elien een aantal maanden een psycho motorische therapie gevolgd. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb Elien daarbinnen leren kennen als een therapeut die haar gevoel en intuïtie als een fijnmazig instrument weet in te zetten. Ze weet daarmee niet (of anders) uitgesproken signalen te herkennen en deze bespreekbaar te maken. Daarnaast wist zij beweging te creëren door mij zaken te laten ervaren, waardoor ze beter beklijven.
 • Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.

Paardencoaching alvast in de praktijk zien?

Bekijk dan deze video.

Heb je een vraag of wil je kijken wat bij jou aansluit?
Neem contact op.
Een eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.