Psychomotorische therapie

Doel van de PMT is het vergroten van het lichaamsbewustzijn en daarmee het psychosociaal evenwicht weer te herstellen.
De kracht van PMT is dat je niet alleen óver je problemen praat maar ze ook daadwerkelijk gaat ervaren. Om vanuit daar weer evenwicht te brengen in je gedachten, gevoelens en manier van doen.
PMT is geschikt voor jong en oud!

svdb-foto-PMT

Holistische visie

Veel emotionele problemen uiten zich via het lichaam. Vanuit de holistische visie steekt de PMT met name in op het vergroten van je lichaamswijsheid. Stilstaan bij wat jouw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, je manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.

PMT maakt gebruik van lichaamsgerichte (o.a. somatic experiencing, progressieve relaxatie, ontsannings- of ademhalingsoefeningen), bewegingsgerichte methodieken (running therapie, sport en spelvormen) en symbolisch werken die je klachten kunnen verminderen of wegnemen.

Even een testje?

Je hebt vast nog wel ergens een ballon liggen. Blaas deze op en zoek iemand op. Leg allebei een hand tegen de ballon. De bedoeling is dat de ballon niet op de grond valt. Ben je er klaar voor? Wie neemt de leiding? Wie van jullie beiden geeft veel druk? Wie van jullie beiden geeft ruimte? Hoe is jullie afstemming?………………… Terwijl je dit doet, houd dan goed in de gaten wat je voelt en denkt. Hoe reageert je ademhaling, waar en hoe intensief spannen de spieren in je lichaam zich aan en welke gedachten gaan er door je hoofd. …………..En hoe heb je het ervaren?

De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun manier van doen in het contact en het effect daarvan. Ze ervaren deze oefening als inzicht gevend, jij ook? Zijn er gedachtes of gevoelens die weerstand oproepen? Of misschien roept je manier van doen weerstand bij je op, past het niet bij je gevoelens.… niks mis mee. Maar wat nou als je in het dagelijks leven de dingen zo automatisch doet waardoor je die weerstand niet opmerkt. Je kan je misschien voorstellen dat wanneer je dit te vaak niet opmerkt, de stress/spanning zich ophoopt. Ons lichaam raakt dan in disbalans en je kan last (link naar klachten) krijgen van allerlei onprettige gevoelens.

De oefeningen in de PMT maken je meer bewust van je lichaam, gevoelens en gedachten. Fijn, want nu kun je veranderingen aanbrengen. Zo kun je eerder grenzen ervaren en aangeven, je meer zelfverzekerd gaan voelen en gelijkwaardig opstellen, meer en beter ontspannen, meer vertrouwen in jezelf krijgen en in de ander.

 • Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
 • Dicky
  Vorige week een coachingsessie gehad van Elien. Om net even een dat laagje dieper te gaan op emotioneel gebied. Hoe gaat het “echt” met mij! Heel veel cursussen/opleidingen gevolgd op het gebied van gedragsverandering, echter in deze sessie spiegelden de paarden mijn weggestopte Emoties wel heel direct. Elien coachte mij hierin geweldig, zonder oordeel en met heel veel respect. En bracht mij uiteindelijk naar de kern van wat ik zocht. Hierdoor geleerd een gedragspatroon te doorzien. Pffff, Geen ontsnappen aan. Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dankjewel Elien.
  Dicky
 • In 2017 heb ik in Beatrixoord bij Elien een aantal maanden een psycho motorische therapie gevolgd. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb Elien daarbinnen leren kennen als een therapeut die haar gevoel en intuïtie als een fijnmazig instrument weet in te zetten. Ze weet daarmee niet (of anders) uitgesproken signalen te herkennen en deze bespreekbaar te maken. Daarnaast wist zij beweging te creëren door mij zaken te laten ervaren, waardoor ze beter beklijven.
 • Case: Mieke (25), gevoelig voor stress
  Mieke kan haar werk niet meer uitvoeren als gevolg van te veel stress. Tijdens de PMT met paarden leert ze met behulp van lichaamsgerichte oefeningen ervaren welke fysieke signalen op spanning duiden. Daarnaast leert ze vaardigheden om spanning te verminderen. Ze leert dat ‘nee zeggen’ pas echt werkt als ze dat ook met haar houding uitstraalt. Als therapeut daag ik haar daarin uit door oefeningen met en zonder het paard te doen en help ik haar zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  Case: Mieke (25), gevoelig voor stress

PMT in de praktijk zien?

Kijk dan het volgende filmpje van PMT Enschede:

Wil je meer weten over Psychomotorische Therapie?
Kijk dan op www.vaktherapieinbeeld.nl of op www.vaktherapie.nl/psychomotorische-therapie.

Heb je een vraag of wil je kijken wat bij jou aansluit?
Neem contact op.
Een eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.