Paardencoaching
Deze vorm van therapie is uitermate geschikt voor mensen die last hebben psychosociale problemen, zoals moeite hebben met het aangeven van grenzen, onzeker in contact, stress in het contact, terug trekken uit sociaal contact, hechtingsproblematiek. Kijk bij ‘waarvoor’ voor een uitgebreidere beschrijving van de doelgroep.
Een oordeelvrije spiegel
Paarden zijn prooidieren en leven van nature in kuddes. In die kuddes moeten de paarden optimaal met elkaar samenwerken om te kunnen overleven. Deze samenwerking is voor een groot deel gebaseerd op stille communicatie, via lichaamstaal, zodat de roofdieren de paarden niet horen. Het paard spiegelt de lichaamstaal van zijn kuddegenoot en reageert daar vervolgens op. Een oordeelvrije spiegel die je zicht kan geven op onbewuste emoties en lichaamstaal.
Daarbij is het paard een graad warmer dan ons en zorgt de aanraking van het paard voor de aanmaak van oxytocine; een hormoon wat ons lijf aanmaakt om te ontspannen. Door als mens met het paard samen te werken sluit je aan bij de kudde en zal het paard jouw lichaamstaal spiegelen. Daarbij stilstaan helpt weer woorden te ontwikkelen voor eerder onbewuste en/of verdrongen lichaamssignalen. Lichamelijke en geestelijke klachten leveren op die manier geen blokkade meer op en je eigen Basiskracht kan weer naar buiten komen.
We werken vanaf de grond en rijden niet op de paarden. Ervaring met paarden is niet nodig.
Angst voor paarden hoeft geen belemmering te zijn. We kunnen van achter een touw of hek ook het contact aangaan.
Ik heb veel ervaring met paarden en ben voor mijn verder professionele ontwikkeling als paardencoach aangesloten bij het Centrum voor Paardencoaching (CVPC).
Vanuit het CVPC bied ik ook het traject ‘IK met PK’ aan. Dit is direct afgeleid van de wetenschappelijk onderbouwde methode ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Paardencoaching alvast in de praktijk zien?
Bekijk dan deze video.